Wi-Fi 6E venter lige om hjørnet – så hvad nu?

Wi-Fi 6E er Wi-Fi i 6 GHz båndet. Det kommer med flere kanaler, i EU 480 MHz eller 24 stk 20 MHz kanaler ekstra. Disse bliver tilgængelige den 1.december 2021 – det har Energistyrelsen meldt ud. Det bliver kun tilgængeligt til Wi-Fi 6 klienter, så ingen ældre klienter (Wi-Fi 4/5) vil kunne bruge disse nye kanaler.

Se mere her

 

Lyder godt ikke? Så når nu Wi-Fi 6E er lige om hjørnet, venter vi bare.

Ja, det kunne være nærliggende at få den tanke, men så nemt er det ikke. Dels ved ingen, udover måske leverandørerne, hvordan accesspunkterne kommer til at virke, fx

  1. Vil de alle kunne køre 2.4, 5 og 6 GHz samtidigt (Det vil de nok, men kræver det et re-spin af hardware / chip-design)?
  2. Derudover er der klientdelen: Da Wi-Fi 4/5 ikke bliver tilgængeligt på Wi-Fi 6E, skal man designe Wi-Fi netværk som tillader to typer af klienter da, hvis man laver områder kun med Wi-Fi 6E, vil ældre Wi-Fi 4/5 klienter ikke kunne koble på et Wi-Fi 6 netværk; faktisk vil de ikke engang kunne ’se’ det.

Så jeg forestiller mig et 3 lags netværk:

2.4 GHz som overlay netværk (Blå).
5 GHz som macro netværk (Orange).
6 GHz som micro netværk (Gul).

Her kunne 2.4 GHz fx bruges til IoT, gæster mm. 5 GHz til produktion, men kun med 20 MHz kanaler. Og til sidst, 6 GHz til produktion med 40 eller endda 80 MHz kanaler, for at give brugerne meget høj båndbredde lokalt.

Fordelen ved at lave det sådan, er, at man giver klienterne mulighed for at udnytte 6 GHz hvis de kan, og at de klienter som ikke har muligheden, kan bruge 2.4 og 5 GHz som normalt. Det kræver bare et accesspunkt, der kan understøtte sådan en konfiguration, og p.t. er der som sagt ingen der kan.

Selve klienten skal også kunne køre Wi-Fi 6E, og her ligger det lidt tungt; Der er ingen klienter som understøtter Wi-Fi 6E endnu. Da det først var sidste år USA fik deres frekvenser (1200 MHz ekstra), og EU først kommer senere i år, vil der nok gå lidt tid før end producenterne kommer med Wi-Fi 6E produkter; og så er der jo også den nuværende chip-krise at tænke på.

De fleste nye mobiltelefoner understøtter Wi-Fi 6 og det samme gælder for de fleste laptops. Dvs. Wi-Fi 6 netværk på 2.4 og 5GHz er absolut mulige. Her tilbyder Cisco også en hel række af accesspunkter; både i Classic og Meraki, fx Catalyst 9130 og MR56.

Relaterede artikler

AI og kundeservice. 4 trends i 2024 der vil forandre din hverdag
AI i kundeservice

4 trends der vil forandre din hverdag i 2024

Udforsk den revolutionerende verden af Generativ AI, der transformerer arbejdsmetoder og kundeservice. Opdag potentialet for at løse kritiske udfordringer inden for kundeservice og få indblik i, hvordan AI kan inspirere forbedringer på konkrete områder. Men er potentialet større end truslerne? Scan QR-koden for at se, hvordan et forsikringsselskab automatiserer kundeserviceelementer og giver dig et glimt af fremtidens interaktion med AI.

Læs mere
Der findes ikke flere artikler i arkivet
Systems Engineer, Henrik Kruse, wingmen
SYSTEMS ENGINEER

Henrik Kruse

Har Tech Tanken gjort dig nysgerrig på at vide mere? Så kan du følge med på hjemmesiden her eller du kan kontakte mig, hvis du har spørgsmål til denne tanke.
Mail: hkl@wingmen.dk

Kontakt DIN WINGMAN

Kbh.: Tobaksvejen 23B, 2. sal, 2860 Søborg
Aarhus: Lyshøjen 2, 1. sal tv., 8520 Lystrup
Odense: Stenhuggervej 21, 5230 Odense M

Telefon: 70202110
Mail: info@wingmen.dk

CVR: 36440228