It sikkerhed: Hvorfor er Zero Trust vigtigt?

Zero Trust har været et hot emne, siden det blev defineret, og det er der mange grunde til. Det er vigtigt at forstå, hvad formålet er med Zero Trust arkitektur. Ikke mindst fordi der er flere producenter på markedet, som mener, de kan implementere komplet integreret Zero Trust arkitektur med kun et produkt.

Kort sagt er Zero Trust en IT sikkerhedsmodel til virksomheder, der gerne vil forhindre exfiltrering af følsomme data og forbedre evnen til at forsvare sig mod moderne cyberangreb. Zero Trust er også kendt som data-centric arkitektur.

Konventionelle sikkerhedsmodeller virker med den forældede antagelse om, at alt på indersiden af en organisations netværk kan der stoles på. I betragtning af den øgede fleksibilitet af angreb og insidertrusler, skal der derfor træffes nye sikkerhedsforanstaltninger for at forhindre disse i at sprede sig i virksomhedens netværk.

Derudover er de traditionelle sikkerhedsmodeller oftest designet til at beskytte perimeteren, dvs. der hvor trusler normalt plejer at komme ind i netværket. Men indersidertrusler er ofte ikke klart defineret i de traditionelle sikkerhedsmodeller.

Zero Trust er forankret i princippet om “never trust, always verify”, og tiltænkt til at adressere tværgående trusselbevægelse inden for netværket ved bl.a. at udnytte mikro-segmentering og granulær perimeter håndhævelse baseret på bruger, data og placering.

Kerneprincippet med Zero Trust er ingen adgang til netværksressourcer, interne IP-adresser eller servere, førend enheden er korrekt godkendt og adgangsforespørgsel til den angivne ressource er godkendt.

Adgangsdefinitionen kan basere sig på, hvem brugeren er og ikke mindst handlingen. For eksempel vil man i de fleste organisationer give marketings medarbejdere adgang til databaser med marketingindhold, kundeindhold og CRM, men ingen adgang til finansielle data. Medarbejdere i økonomi kan få adgang til finansrelaterede databaser, men ikke HR-informationer osv. Det afgørende er, at identificere hvem brugerne er, hvilke applikationer de forsøger at nå, og om handlingen kan betragtes som en legitim handling. Hvis disse forudsætninger ikke er på plads, kan du ikke identificere trafikken for dermed at stoppe en mulig trussel.

Der er mange måder at starte på Zero Trust. Man kan eksempelvis starte med at implementere Zero Trust omkring sine mest kritiske data. Derved kan man også minimere omkostningerne samtidig med, at man beskytter sine data mest muligt. Derefter kan man implementere Zero Trust i flere etaper på resten af infrastrukturen.

I Wingmen kan vi rådgive om design og implementering af Zero Trust. Kontakt os for spørgsmål.

Relaterede artikler

Vejen til netværksautomatisering har mange fordele.
Netværksautomatisering

6 trin til at komme i mål med netværksautomatisering: del 2

Netværksautomatisering kan virke kompleks og teknisk, men den tekniske side er ofte den enkleste del. Den virkelige udfordring ligger i det organisatoriske og planlægningsmæssige arbejde før, under og efter kodning. Her er de første 6 trin til at opnå succes med netværksautomatisering.

Læs mere
Vejen til netværksautomatisering har mange fordele.
Netværksautomatisering

6 trin til at komme i mål med netværksautomatisering: del 1

Netværksautomatisering kan virke kompleks og teknisk, men den tekniske side er ofte den enkleste del. Den virkelige udfordring ligger i det organisatoriske og planlægningsmæssige arbejde før, under og efter kodning. Her er de første 6 trin til at opnå succes med netværksautomatisering.

Læs mere
NIS2 er ikke en papirtiger
NIS2

NIS2 er ikke en papirtiger

NIS2-direktivet kræver handling nu. Det omhandler sikring af virksomhedens kerneydelser og er mere komplekst end GDPR. Virksomheder skal håndtere hændelser effektivt og aflægge rapporter indenfor stramme tidsrammer. NIS2 handler om sund fornuft og sikring af driften.

Læs mere
Der findes ikke flere artikler i arkivet
Security Systems Engineer, it konsulent, Ali Sahin, Wingmen
SECURITY SYSTEMS ENGINEER

Ali Sahin

Har Tech Tanken gjort dig nysgerrig på at vide mere? Så kan du følge med på hjemmesiden her eller du kan kontakte mig, hvis du har spørgsmål til denne tanke.

Mail: ais@wingmen.dk

Kontakt DIN WINGMAN

Kbh.: Tobaksvejen 23B, 2. sal, 2860 Søborg
Aarhus: Lyshøjen 2, 1. sal tv., 8520 Lystrup
Odense: Stenhuggervej 21, 5230 Odense M

Telefon: 70202110
Mail: info@wingmen.dk

CVR: 36440228